Stiri Asigurari Iunie 2013

Bun venit la un nou buletin de stiri creat de echipa Asigurari 24! Iata care sunt cele mai importante stiri din domeniul asigurarilor romanesti.

1. Din cauza faptului ca in ultima vreme numarul fraudelor in sistemul asigurarilor din Romania este intr-o crestere alarmanta, asiguratorii se confrunta cu o situatie fara precedent, in mod special pe segmentul daunelor si al asigurarilor auto.

asigurari rca iunie 2013La modul concret, asiguratorii se confrunta cu un numar tot mai mare de incercari de inselaciune si, ca urmare, incepand cu data de 1 iulie 2013, data la care intra in vigoare noul cod penal, frauda in asigurari va fi considerata a fi o infractiune incadrata intr-o categorie separata, ca infractiune contra patrimoniului.

Cu toate acestea, pedepsele aplicate nu vor fi diferentiate in functie de prejudiciul creat si sunt destul de reduse, fiind limitate la maximum cinci ani. De asemenea, daca cele doua parti implicate reusesc sa ajunga la impacare, atunci raspunderea penala este inlaturata.

Companiile de asigurari spera ca aceste noi reguli vor avea un impact pozitiv, in sensul micsorarii infractionalitatii. Evident, pentru ca succesul unor asemena masuri sa fie rapid vizibil, este nevoie sa fie construita o relatie directa si functionala intre asiguratori si organele in masura sa intervina atunci cand apare o tentativa de fraudare.

Este important sa stiti ca fiecare societate de asigurari, indiferent de tipul de asigurare pe care il ofera, are un departament dedicat verificarii si prevenirii unor asemenea evenimente neplacute. Evident, persoanele responsabile de acest domeniu ar trebui sa aiba o atitudine proactiva, de prevenire a eventualelor probleme care pot aparea, pentru ca, asemeni oricarui alt domeniu, si in asigurari este mai usor sa previi decat sa tratezi.

Una dintre propunerile care vin din partea asiguratorilor este aceea de a realiza o baza de date unica, la care sa aiba acces toate companiile, o baza de date care sa contina informatii despre persoanele care de-a lungul timpului s-au dovedit a fi neserioase. Modelul centralei riscurilor bancare, in care sunt inscrise toate persoanele care nu reusesc sa plateasca la timp ratele bancare, spun asiguratorii, ar trebui preluat si folosit si in cazul companiilor de asigurari care ofera servicii populatiei.

Conform estimarilor, pierderile avute de companiile de asigurari din Romania anul trecut s-au ridicat la aproximativ 100 milioane de euro. Aceasta suma a fost determinata de cererile frauduloase de daune. Cel mai expus domeniu este cel al asigurarilor auto RCA, CASCO, asigurarilor property sau de viata.

2. Analiza anului 2012 din perspectiva pietei asigurarilor a dus la concluzia ca in sfarsit putem vorbi despre o stabilizare. Si iata ca primul trimestru al anului 2013 vine sa confirme, prin rezultatele obtinute, acest lucru. Companiile aflat pe primele zece pozitii au reusit sa faca afaceri de peste 400 milioane de euro in acest interval. Cifra reprezinta o crestere cu 5 procente fata de anul 2012.

3. TIFF 2013 se afla la a douasprezecea editie si s-a bucurat anul acesta de participarea, ca sponsor si asigurator, a companiei Allianz Tiriac. Riscurile preluate au avut de-a face cu participantii, spectatorii prezenti, posibilele accidente precum si deteriorarea posibila a aparatelor pe perioada festivalului. Allianz are in spate o lunga istorie de implicare in astfel de manifestari, implicandu-se de mai multe ori ca asigurator pentru industria filmului de la Hollywood, spre exemplu.

4. Primaria Bucuresti doreste o implicare a companiilor de asigurari in directia asigurarii locuintelor aflate in imobilele cu risc clasa I de prabusire la un viitor cutremur. Romania reprezinta una dintre tarile europene cu cel mai mare risc de seism, dupa Cipru si Grecia. Se preconizeaza ca sistemul asigurarilor obligatorii de locuinte ar putea fi un ajutor important in cazul producerii unui astfel de risc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>